POGLAVLJE 3

A. Brzi pogled na kritičko razmišljanje

Ima toliko buke oko toga, ali da li smo zaista sigurni da duboko razumijemo šta kritičko razmišljanje zaista znači? U stvari, korišćenje našeg mozga, naših iskustava, našeg znanja, naših emocija dok primamo neku vrstu sadržaja (uključujući komentare mržnje), posebno kada se ova interakcija dešava online sa bezbroj informacija sa kojima se svakodnevno susrećemo, je ključni element da se suprotstavimo govoru mržnje i donesemo bolje odluke za sebe i druge. Drugim riječima, kritičko razmišljanje je polazna tačka za prepoznavanje govora mržnje i shvatanje njegovog obima kada se govor mržnje zaista i javlja. Moramo da upoznamo svog neprijatelja prije nego što uzvratimo, zar ne?

Ipak, glavno pitanje ostaje otvoreno: koji su najvažniji elementi kritičkog razmišljanja i šta oni zapravo znače? Da li se usuđujete da prihvatite izazov? Hajde da se igramo!

CROSSWORD RESPONSES:
1. Problem solving 2. Clarity 3. Research 4. Argument 5. Fallacy 6. Evidence 7. Emotion 8. Assumption 9. Rational thinking 10. Evaluation 11. Perception 12. Explanation 13. Logic

Dobro??? Kako je prošlo? Ako vaš rezultat nije… zadovoljavajući, ne brinite! Proći ćemo kroz proces korak po korak. Za početak, kritičko razmišljanje kako ga definiše Oksfordski rječnik je „proces analize informacija kako bi se donijela logična odluka o tome u kojoj mjeri vjerujete da je nešto istinito ili lažno“, dok rječnik Merriam-Webster to opisuje kao „mentalni proces aktivnog i vještog konceptualizovanja, primjene, analize, sinteze i procjene informacija da bi se došlo do odgovora ili zaključka“, za koji bismo rekli da se čini bližim stvarnom sastavu kritičkog razmišljanja kao procesa koji zahtijeva kombinaciju brojnih elemenata i je previše složen u svojoj jednostavnosti! Pratite 4 koraka kritičkog razmišljanja u procesu donošenja odluka u svakodnevnom životu:

Identifikujte problem što je jasnije moguće

Generišite kriterijume

Pronađite rešenje i uporedite ga sa mogućim alternativama

Primenite izabrano rešenje i procenite njegovu efikasnost/efektivnost

Savjet: Da biste saznali više o Krugu kritičkog razmišljanja posjetite naš Misli! Ne mrzi! – Preventizer vodič.

Sve ovo se ne odnosi samo na način na koji možemo da spriječimo govor mržnje, već i da prepoznamo, dekonstruišemo i transformišemo narative mržnje kroz kontra i alternativne narative. Da vidimo kako se to radi!

37%