POGLAVLJE 2

A. LAŽNE VIJESTI, ILI IPAK NE?

Nebrojeno mnogo informacija leti na internetu i svakodnevno smo bombardovani vijestima kroz platforme za pretraživanje, društvene mreže, zvanične veb-stranice, pojedinačne objave i brojne druge kanale komunikacije. Ponekad javni sadržaj može zaintrigirati negativna osjećanja prema određenoj ciljnoj grupi, biti plod stereotipa i predrasuda, rezultirati diskriminacijom i završiti komentarima ispunjenim mržnjom.

Ali da li smo u stanju da identifikujemo koje informacije koje dobijamo su validne, a koje nisu? Ili sve upijamo bez pitanja, samo zato što „zvuči” normalno, poklapa se sa našim mišljenjem ili je dovoljno zanimljivo?

Hajde da testiramo vaše vještine u ovim kvizovima The Guardian-a!

​​Pa… DA – bilo je zabavno, DA – bilo je zanimljivo, DA – bili ste izazvani, DA – bili ste zaintrigirani, i možda… DA – bili ste pomalo razočarani svojim vještinama da prepoznate lažne vijesti, zar ne?

Nema razloga da krivite sebe! Prepoznavanje lažnih vijesti je izazovan i prilično složen proces koji zahtijeva pažnju, mnogo prakse i određeno znanje koje će podržati vaš trud. Dakle, koji su pravi koraci da biste mogli prepoznati lažne vijesti?

KORAK 1: Ispitajte IZVOR!

Od koga dolaze ove informacije? Da li su vrijedni povjerenja? Ponekad je izvor samog sadržaja dovoljan da vam pruži prvi osjećaj validnosti informacija – potpuno je drugačije ako dolazi iz sertifikovanog izvora, kao što je naučna institucija ili međunarodne i široko prihvaćene novine, i potpuno drugačije ako je izvor vaših informacija „MarijinZivot.com“, zar ne?

KORAK 2: UNAKRŠNO PROVJERITE informacije!

Iako je provjera izvora dobar prvi korak, to nije dovoljno! Provjerite sadržaj kroz više validnih izvora informacija, kako biste bili sigurni da je nepristrasan i objektivan.

KORAK 3: Obratite pažnju na JEZIK!

Pokušajte da ne budete impresionirani privlačnim naslovima i sočnim riječima. Ozbiljni izvori informacija obično dijele svoj sadržaj koristeći jednostavan i objektivan rječnik, izbjegavajući naslove poput: „ŠOK! KLIKNITE NA LINK I NIKAD NEĆETE POŽALITI!”. Prilikom čitanja sadržaja pokušajte da obratite pažnju i na indikativne ključne riječi koje bi mogle ukazivati na to da je informacija glasina, mišljenje, špekulacija ili nagađanje. Evo nekoliko jezičkih naznaka koji će vam olakšati proces:

  • JEZIK ČINJENICA: …dokazi pokazuju…dokazano je da…prema prikupljenim podacima…zvanično je objavljeno…
  • JEZIK MIŠLJENJA: …osjećam…mislim…(ne) sviđa mi se…vjerujem…
  • JEZIK GLASINA: …izgleda…čuo sam… priča se…izgleda da…
  • JEZIK ŠPEKULACIJE: …Pitam se da li… Računam… Kladim se da… sumnjaju…

KORAK 4: Proverite VIZUALE!

Digitalni sadržaj može biti nezgodan, posebno kada ga prate vizuelni materijali koji izgleda da dokazuju validnost predstavljenih informacija! Video snimci i slike mogu biti lažni, pa ih nemojte progutati na prvi pogled! Postoje načini da provjerite da li su tačni ili izmijenjeni korišćenjem bilo kog onlajn alata, kao što je tineye.com (za obrnutu pretragu slika) ili invid.com (za vizuelne naznake).

KORAK 5: Pročitajte KOMENTARE!

Komentari ispod objava su obično odličan izvor informacija jer su drugi korisnici možda već pregledali informacije i podijelili svoje nalaze (bilo potvrđujući ili odbacujući ih). Udružite snage sa publikom!

KORAK 6: Potražite CRVENE ZASTAVICE!

Pokušajte da potražite pravo značenje informacija između redova i potražite skrivene poruke, ili čak skrivene namjere. Čitanje objave političke stranke će vjerovatno biti prilično subjektivno, ili će barem odražavati njihov sopstveni pogled na to pitanje, a možda čak i ne sadržati sve informacije potrebne da bi vam se predstavila kompletna slika.

KORAK 7: Koristite malo LOGIKE!

Dajte što više smisla informacijama koje ispitujete. Ako nešto odgovara vašem razumijevanju više nego što je normalno, vrlo je vjerovatno da nešto nije u redu. Vjerujte svom instinktu i istražujte dalje!

KORAK 8: Da li se SLAŽETE?

Ljudi imaju tendenciju da ih lako ubijede informacije koje odgovaraju njihovom mišljenju ili životnoj filozofiji. Međutim, ovo nije uvijek dobar put kada odlučujete da li je nešto tačno ili lažno! Pokušajte se oduprijeti iskušenju i ne vjerujte onome što čujete/čitate samo zato što se slažete sa tim!

Nakon što slijedite ove korake, sigurno ćete se približiti prepoznavanju lažnih vijesti i nećete postati njihove žrtve!

27%