POGLAVLJE 3

B. Kontranarativi i alternativni narativi – kakva je tu priča?

Na svaku akciju postoji bar jedna reakcija. Jedna pozitivna na svaku negativnu misao. Jedna crna na svaku bijelu tačku. Neka svjetlost u svakom mraku. Pa, zašto ne, kontra svakom narativu mržnje? Alternativa svakom ugnjetavaču?

Govoreći o kontra narativima, jednostavnim riječima, njihov cilj je s jedne strane da spriječe ponašanja mržnje a sa druge da uključe ljude koji dijele (ili nastavljaju da dijele) mišljenja mržnje u proces promjene njihove perspektive i odnosa prema drugima.

Sada, kada su u pitanju alternativni narativi, oni obično uključuju razvoj i promociju nediskriminatornih i inkluzivnih ideja, sa pozitivnim i empatičnim karakterom, ciljajući različite grupe ljudi, uključujući i same proizvođače mržnje.

Oba oblika narativa (kontra i alternativni) bore se protiv opresivnih narativa tako što ih diskredituju i dekonstruišu kroz poštovanje, otvorenost, jednakost, razumijevanje i solidarnost. Ne postoji samo jedan način da se to postigne, već veliki broj alata i sredstava: činjenice i argumenti, koji se odnose na nečije emocije i iskustvo, humor, direktan lični kontakt sa ljudima koji dolaze iz različitih konteksta itd.

Više je nego očigledno da većina bajki uključuje narative koji su manje-više uobičajeni u svim pričama. I prilično smo sigurni da bi ih moglo biti mnogo više ako bismo pokušali da analiziramo njihovu dugačku verziju! Dakle, kako bi ova bajka izgledala kada bismo pokušali da se oslobodimo svih stereotipnih narativa i transformišemo je u inkluzivniju i prihvatljiviju priču? Uživajte u našoj verziji Pepeljuge!

Iako su kontra i alternativni narativi podjednako važni i efikasni alati u borbi protiv govora mržnje, čini se da imaju nekoliko razlika koje im omogućavaju da pokriju širok spektar oblika govora mržnje. Njihove specifične karakteristike, kao i detaljna analiza odakle potiču, kakav je njihov doprinos i nekoliko uspješnih inicijativa i najboljih praksi u borbi protiv govora mržnje koje se dešavaju širom Evrope, nalaze se u priručniku „MI MOŽEMO ! Reagovanje protiv govora mržnje kroz kontra i alternativne narative“ proizvedenog u okviru „No hate speech movement“ Savjeta Evrope.

I kontra i alternativni narativi dijele mnoge zajedničke elemente i dopunjuju jedan drugog u borbi protiv govora mržnje. Najvažnije zajedničko je njihov glavni cilj: da zauzmu javni prostor! Međutim, postoji značajan broj karakteristika koje razlikuju ova dva oblika narativa. Ove karakteristike ćemo pokušati da predstavimo kroz jednostavan i lako razumljiv pregled u sledećim tabelama:

KONTRANARATIVI

Karakteristike

Objašnjenje

Kratka i direktna reakcija

Obično reaguju na određeni izazov ili incident, pojedinačni događaj ili određenu hitnu situaciju

Dekonstrukcija i diskreditacija

Ruše osnovu i obaraju suštinu opresivnog narativa

Blokiranje i izazov

Služe kao prepreka i suprotstavljaju se konkretnim izrazima mržnje

Podrivanje autoriteta/mita

Koriste činjenice/važeće informacije da umanje nevažeći izvor ili pogrešne/neistinite informacije na kojima se oslanja naracija mržnje

Govoreći o uspješnim inicijativama, pogledajte aktivnost „Hate Destroyer Mural” koja se sprovodi u Finskoj na https://vimeo.com/72886961 , kao i „Vodič za suprotan govor na Tviteru” koji proizvodi „Get the Trolls Out ” kampanja na (www.stoppinghate.getthetrollsout.org).

Međutim, s obzirom na to da se kontranarativi bave konkretnim incidentom ili hitnim slučajem govora mržnje, vrlo je vjerovatno da bi neko mogao da padne uklopku, da bude pogođen svojim osjećanjima i trenutnoj napetosti, da prekrši principe ljudskih prava dok se trudi da ih zaštiti.

Da bi se izbjegao ovaj nesrećni preokret, „No hate speech movement“ je kreirao skup zlatnih pravila koja se moraju poštovati u procesu razvijanja kontranarativa za promovisanje ljudskih prava:

PRAVILO br. 1: Neće uključivati mržnju, nasilje i diskriminaciju.

PRAVILO br. 2: Njeguje jednakost, poštovanje i solidarnost među pojedincima i društvenim grupama.

PRAVILO br. 3: Promoviše razumijevanje jednakog dostojanstva svih ljudskih bića; promoviše kritičko razmišljanje, fer dijalog i tačne informacije.

Sada, hajde da pogledamo specifičnosti alternativnih narativa:

ALTERNATIVNI NARATIVI

Karakteristike

Objašnjenje

Duga i indirektna reakcija

Umjesto da odgovore na trenutni incident, unose se dugoročne promjene u društvo nudeći drugu „stranu priče“

Prezentovanje stvari za koje se zauzimamo, a ne one protiv kojih smo

Predstavljaju ono što se podržava i ohrabruje, a ne ono protiv čega je neko „protiv“

Predstavljanje alternativne perspektive

Predstavljaju drugačiji, pozitivan pristup određenoj osjetljivoj temi

Izgradnja alternativnog načina razmišljanja

Pokušavaju da ponude drugačiji način razmišljanja u društvu

Ni alternativni narativi ne izmiču pravilima. Naprotiv, treba imati na umu sledeće smernice kada pokušavate da formulišete alternativni narativ:

PRAVILO br. 1: Izgradiće, ojačati i promovisati drugačiju perspektivu koja odražava vrijednosti ljudskih prava.

PRAVILO br. 2: Poboljšaće dijalog između različitih grupa društva.

PRAVILO br. 3: Njeguje kulturu univerzalnih ljudskih prava, poštovanja i solidarnosti.

Kao što vidite, čini se da su ljudska prava suštinska borbe za suzbijanje govora mržnje, kako online tako i offline. Ali kako ljudska prava mogu postati naše oružje protiv narativa mržnje i ugnjetavanja? Dozvolite nam da vas vodimo kroz…

43%