POGLAVLJE 2

B. Narativi: gde ih možemo pronaći i koje alternative imamo?

Istina je: bajke nikada nisu imale za cilj da nanesu štetu ili izazovu neprijateljsko ponašanje među svojim čitaocima – a kamoli njihovoj najvažnijoj ciljnoj grupi: djeci i mladima! A tačno je i da su se bajke rađale u vremenima kada gotovo nijedan od pojmova vezanih za ljudska prava i ravnopravnost nije bio tema za razgovor! Tužno, ali ipak istinito! Međutim, čovječanstvo je evoluiralo i pokazalo značajan napredak po ovom pitanju, pa je vrijeme da se preispitaju, revidiraju i – zašto ne? – preinače ostaci prošlosti tako da odgovaraju vrijednostima modernog doba gdje će svi ljudi biti jednaki i poštovani . Govoreći o tome, bajke nisu izuzetak. Da li ste se ikada zapitali da li ili koje skrivene poruke proizilaze iz pažljivijeg čitanja bajke? Ili vam je ugodnije da ostanete vezanih očiju zbog njihove nevinosti? Hajde da pogledamo jednu od najpoznatijih i najomiljenijih bajki svih vremena!

Pepeljuga
Pepeljugina zla maćeha i ružne polusestreje nisu puštale na bal, jer su bile ljubomorne na njenu mladost i ljepotu. Međutim, njena kuma vila je to učinila mogućim uz pomoć magije. Plesala je sa zgodnim princom i zaljubili su se. Pošto je morala da krene do ponoći, potrčala je i izgubila jednucipelu. Princ je našao cipelu i potražio je. Pošto ju je pronašao, spasao ju je od maćehe i zle sudbine, vjenčali su se i živeli srećno do kraja života.

Faza

Skriveni, negativni narativ

Zla maćeha, ružne polusestre joj nisu dale

 • Maćeha i njena porodica je često zla
 • staro/ružno znači zlo

Njena mladost i ljepota, zgodni princ

 • Glavni lik mora da bude mlad i lijep

Magija, kuma vila

 • Magija je potrebna da bi se riješili problemi

Ples sa zgodnim princom i zaljubljivanje

 • Zaljubljivanje na prvi pogled i fizička privlačnost

Izgubila je cipelu

 • Žena u nevolji

Princ je našao cipelu, pronašao pepeljugu i spasio je

 • herojski muškarac
 • zemljama vladaju mudri i plemeniti kraljevi i kraljice koji nasleđuju vlast od svojih roditelja (monarhija)
 • ljepota/milost i nevinost se nagrađuju

Vjenčali su se i živjeli srećno do kraja života

 • srećno do kraja života mora uključivati brak
 • socijalna i finansijska sigurnost kroz brak i kraljevsku porodicu
 • svaka priča ima srećan kraj

Više je nego očigledno da većina bajki uključuje narative koji su manje-više uobičajeni u svim pričama. Prilično smo sigurni da bi ih moglo biti mnogo više ako bismo pokušali da analiziramo njihovu dugačku verziju! Dakle, kako bi ova bajka izgledala ako bismo pokušali da se oslobodimo svih stereotipnih narativa i transformišemo je u inkluzivniju i prihvatljiviju priču? Uživajte u našoj verziji Pepeljuge!

Pepeljuga je bila mlada i moćna djevojka oštrog uma i priličnosnalažljiva. Došao je dan za bal, ali još nije bila sigurna da li će moći da ide, jer je morala da završi domaći zadatak za sledeći dan. Međutim, ona je zaista željela da bude tamo – bila bi to tako lijepa prilika za druženje! Konačno se motivisala i uspela da završi na vrijeme. Obukla je lijepu haljinu i prvi par cipela koje je našla u sobi, one su bile nešto veće od njene veličine, ali nije bilo vremena za mijenjanje – morala je da stigne na bal. Bila je odlučna da se dobro zabavi, ali da ne ostaje budna do kasno – sledećeg dana je ipak morala da ide u školu! Plesala, smijala se i upoznala mnogo ljudi, pa kada je bacila oko na sat shvatila je da je skoro ponoć! Bilo je vrijeme za odlazak! Izjurivši iz lokala, okliznula se i – pošto su joj cipele bile velike – izgubila je jednu na stepenicama. Srećom, jedan od njenih drugova iz razreda je pronašao cipelu i bio ljubazan da joj je vrati sledećeg dana u školi. Djelovao je veoma ljubazno i nježno, iako ga ona do tada nije primijetila. Počeli su da se druže, bolje su se upoznali i ispostavilo se da ima veoma zanimljivu ličnost! Tako su postali veliki prijatelji i živjeli srećno do kraja života!

Kako vam se bajka sada čini? Izazivamo vas da kreirate sopstvene verzije bilo koje bajke koristeći puno mašte i otvorenog uma! Testirajte svoje vještine u… pisanju priča i zabavite se!

Ali da se vratimo na našu temu, sada je goruće pitanje…šta možemo da uradimo povodom toga? Kako da uzvratimo i kako da promijenimo sve ono što nas muči? Ne idite predaleko! Odgovor je jednostavan i ima dvije riječi: kritičko razmišljanje!

31%