O STRANICI

Projekat MISLI! Ne mrzi, implementiraju Kosovo Young Lawyers u partnerstvu sa 5 organizacija: Syllogos Apofiton Ekpedeftirion Mandoulidi (Grčka), NVO Prima (Crna Gora), CONNECT INTERNATIONAL (Belgija), Libero (Srbija) i Interkultura (Sjeverna Makedonija).Ideja za projekat nastala je iz posmatranja trenutnog stanja društvenih medija na Zapadnom Balkanu – mediji su preplavljeni sadržajima koji uključuju govor mržnje, diskriminaciju i ekstremizam. Pošto su postojeće politike i obrazovne strategije u Regionu uglavnom fokusirane na suočavanje sa posledicama ekstremnog ponašanja na internetu, a ne na prevenciju ili suzbijanje istog, odlučili smo da napravimo Vodiče koji će pomoći omladinskim radnicima, nastavnicima i vršnjačkim edukatorima u borbi protiv govora mržnje.

Naš rad na ovom projektu započeli smo analizom izvora, ciljeva i ključnih narativnih tačaka lažnih vijesti i govora mržnje. Na osnovu rezultata analize razvili smo formalne i neformalne obrazovne pristupe koji promovišu kritičko razmišljanje i učešće u kreiranju kontra-narativa. Sada su ovi obrazovni pristupi prenijeti i objavljeni onlajn u interaktivnom obliku i dostupni su svim ljudima koji su voljni da se pridruže borbi protiv onlajn mržnje, lažnih vijesti i dezinformacija.

NAŠ GLAVNI CILJ

Glavni cilj projekta „MISLI! Ne mrzi” je suzbijanje govora mržnje u onlajn svijetu dekonstrukcijom i diskreditacijom narativa na kojima se zasniva, kao i osnaživanjem mladih ljudi da postanu lideri u borbi protiv lažnih vijesti, predrasuda i mržnje na internetu.