Поглавје 7

Изградба на вашата личност за обука!

Кога се разговара за критичко размислување во борбата против говорот на омраза на интернет, и неформалните и формалните едукатори треба да споделуваат заеднички вештини и карактеристики, со цел да се обезбеди непречен процес со успешни исходи. За да не биде покомплицирано, подготвивме кратка листа со некои од најважните вештини што треба да ги поседуваат давателите на неформално образование и формално образование:

A. Фасилитаторски вештини

Фасилитирањето ги вклучува сите вештини потребни за водење успешна обука, без разлика на големината на целната група или контекстот на обуката.

 • Запознајте се со текот на обуката и сите активности вклучени во вашата дневна програма – ако не се чувствувате удобно со тоа, нема да се чувствувате ниту вашата целна група!
 • Вклучете немотивирани или негативни учесници – одржувајте план Б за тешки случаи кога учесниците покажуваат негативност кон процесот или не се подготвени активно да се вклучат.
 • Управувајте со доминантните учесници – важно е да се осигурате дека сите учесници имаат простор и се чувствуваат безбедно да се изразат, затоа бидете подготвени да поставите некои граници на оние кои имаат тенденција да преовладуваат над другите!

B. Презентациски вештини

Дали сте младински работник или наставник, повеќе пати ќе бидете во центарот на вниманието. Затоа, важно е да стекнете добри презентерски вештини за да ја одржите вашата публика мотивирана:

 • Бидете позитивни – смејте се многу, бидете отворени и пристапни. Расположението на групата зависи од вас!
 • Зборувајте јасно и со самоуверен тон на гласот – никој не сака да слуша некој што едвај го слуша или разбира.
 • Одржувајте контакт со очите за да ја вклучите вашата публика и да го задржите нивното внимание.
 • Вклучете ги учесниците во процесот доколку сакате да ги избегнете да заспијат на сред сесија!

C. Динамика на групата

Од витално значење е да се има осет за групата и да се биде доволно флексибилен за да се прилагоди текот на учењето на нивните потреби.

 • Управувајте со конфликтот – деликатните теми како што се говорот на омраза и дискриминацијата се склони кон предизвикување несогласувања, расправии или дури и тепачки! Биди подготвен/а!
 • Вратете ја дискусијата на темата – прашањата поврзани со човековите права и дискриминацијата се широки и може да доведат до општи разговори, неважни за целта на вашата обука.
 • Продолжете со духот – без разлика колку е интерактивна или интересна програма, може да има моменти на умор или досада. Погрижете се да вклучите многу поттикнувачи за да го одржите групниот дух!

D. Етика

Вие сте тие кои ќе се погрижат тимот и учесниците да ги почитуваат одредени вредности во текот на вашиот процес.

 • Водете со пример – бидете навремени, добро подготвени и однесувајте се добро.
 • Обезбедете точна содржина – или ќе ја изгубите почитта од вашите учесници и ќе ги уништите вашите напори.
 • Покажете професионализам – бидете добро подготвени и спремни да одговорите на секое прашање упатено од вашите учесници или да ги упатите до вистинскиот извор на информации.
 • Почитувајте ги вашите колеги, учесници, како и нивните избори и одлуки, дури и ако лично не се согласувате со нив.
 • Промовирајте ја безбедноста на учесниците (физичка и психолошка).
 • Поставете граници – важно е да се развие добра врска со учесниците (особено на долготрајните обуки), но погрижете се да ставите некои граници помеѓу професионалниот и приватниот живот.

E. Лидерство

…што не значи дека вие станувате лидери на процесот а учесниците ваши потчинети…

 • Бидете самоуверени – бидете сигурни во она што го правите и проектирајте ја оваа вербална и невербална самоувереност на вашата публика.
 • Управувајте со деликатните разговори со тоа што ќе ги почувствувате индикаторите за иден конфликт или незадоволство и чувајте одредено ниво на безбедност за сите учесници.
 • Управувајте со вашиот стрес – и стресот на другите! Не дозволувајте вашата анксиозност да ги надвладее вашите други вештини и сигурно ќе напредувате!

ТУКА Е КРАЈОТ!

Доаѓајќи до оваа точка од Водичот, би сакале да ви честитаме што го следевте ова патување, стекнувајќи го потребното знаење за да се нурнете длабоко во борбата против говорот на омраза на интернет преку негово спречување преку критичко размислување, како и подигање на вашите капацитети за промовирање на овој процес. на вашата целна група во надворешниот свет.

И пред да заминете… имајте на ум една работа!

100%