Поглавје 2

C. Лажни вести – или пак не?

На интернет има безброј информации и секојдневно сме бомбардирани од вести преку платформи за пребарување, социјални медиуми, официјални веб-страници, индивидуални објави и бројни други канали за комуникација. Понекогаш јавната содржина може да заинтригира негативни чувства кон одредена целна група, да биде отпечаток на стереотипи и предрасуди, да резултира со дискриминација и да заврши со коментари со омраза на интернет.

Но, дали сме способни да идентификуваме која од информациите што ги добиваме е валидна, а која не е? Или едноставно го апсорбираме без преиспитување, само затоа што „звучи“ нормално, се совпаѓа со нашето мислење или е доволно интересно?

Ајде да ги тестираме вашите вештини во овие квизови на The Guardian!

Па… ДА – беше забавно, ДА – беше интересно, ДА – бевте предизвикани, ДА – бевте заинтригирани, а можеби… ДА – бевте малку разочарани од вашите вештини да препознавате лажни вести, нели?

Нема причина да се обвинувате себеси! Препознавањето на лажни вести е предизвикувачки и доста сложен процес кој бара внимание, многу вежбање и одредено знаење за поддршка на вашиот напор. Значи, кои се вистинските чекори за да можете да препознаете лажни вести?

ЧЕКОР 1: Прашајте го ИЗВОРОТ!

Од кого доаѓаат овие информации? Дали тие се доверливи? Понекогаш самиот извор на содржината е доволен за да ви даде прво чувство за валидноста на информацијата – сосема е различно ако потекнува од заверен извор, како што е научна институција или меѓународен и широко прифатен весник, а сосема поинаку ако изворот на вашите информации е „MariaMyBlogMyLife.com“, нели?

ЧЕКОР 2: ПРЕПРОВЕРИ ГИ информациите!

Иако проверката на изворот е добар прв чекор, тоа не е доволно! Проверете ја содржината преку повеќе валидни извори на информации, за да се уверите дека е непристрасна и објективна.

ЧЕКОР 3: Обрнете внимание на ЈАЗИКОТ!

Обидете се да не бидете импресионирани од привлечните наслови и сочните зборови. Сериозните извори на информации обично ја споделуваат својата содржина користејќи едноставен и објективен речник, избегнувајќи наслови како „ШОК! КЛИКНЕТЕ НА ЛИНКОТ И НЕМА ДА ЗАЖАЛИТЕ!“. Додека ја читате содржината обидете се да истакнете индикативни клучни зборови што може да укажат дека информацијата е повеќе гласина, мислење, шпекулација или претпоставка. Еве неколку јазични индиции за да го олеснат вашиот процес:

  • ЈАЗИК НА ФАКТИ: …доказите покажуваат… докажано е дека… според собраните податоци… официјално е објавено…
  • ЈАЗИК НА МИСЛЕЊЕ: … Чувствувам… Мислам… (Не) Ми се сака… Верувам…
  • ЈАЗИК НА ГЛАСИНИ: …изгледа… слушнав…се шпекулира…изгледа дека…
  • ЈАЗИК НА ШПЕКУЛАЦИИ:…Се прашувам дали… сметам… се обложувам дека… се сомневаат…

ЧЕКОР 4: Проверете ги ВИЗУЕЛНИТЕ РАБОТИ!

Дигиталната содржина може да биде незгодна, особено кога е проследена со визуелни слики што се чини дека ја докажуваат валидноста на презентираните информации! Видеата и сликите може да бидат лажни, затоа не ги „примајте“ со првиот впечаток! Постојат начини да проверите дали се вистинити или уредени со користење на која било онлајн алатка, како што е tineye.com (за обратно пребарување на слики) или invid.com (за визуелни индиции).

ЧЕКОР 5: Прочитајте ги КОМЕНТАРИТЕ!

Коментарите под објавите обично се одличен извор на информации, бидејќи другите корисници можеби веќе ги испитале информациите и ги споделиле своите наоди (или потврдувајќи или негирајќи ги). Здружете ги силите со публиката!

ЧЕКОР 6: Побарајте ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ!

Обидете се да го барате вистинското значење на информациите меѓу редовите и да ги барате скриените пораки, па дури и основните намери. Читањето на пост на политичка партија веројатно ќе биде доста субјективно, или барем ќе ја одрази нивната сопствена перспектива за ова прашање, а можеби дури и нема да ги содржи сите информации потребни за да ви ја претстави целосната слика.

ЧЕКОР 7: Користете малку ЛОГИКА!

Имајте што е можно повеќе смисла на информациите што ги испитувате. Ако нешто го погоди вашето образложение повеќе од нормално, голема е веројатноста дека нешто не е во ред. Верувајте му на вашиот инстинкт и истражувајте понатаму!

ЧЕКОР 8: Дали се согласувате?

Луѓето имаат тенденција лесно да се убедуваат со информации што одговараат на нивното мислење или филозофија во животот. Сепак, ова не е секогаш добар пат што треба да се следи кога се одлучува дали нешто е вистина или неточно! Обидете се да одолеете на искушението и не верувајте во она што го слушате/читате само затоа што се согласувате со тоа!

Откако ќе ги следите овие чекори, дефинитивно ќе се приближите до тоа да ги препознаете лажните вести и да не станете нивни жртви!

27%