Поглавје 1

C. Механизми за спречување на онлајн говор на омраза

Говорот на омраза е меѓу нас веќе подолго време и има различни обиди, иако не може целосно да се изгасне, барем да се минимизира. Оваа многу тешка задача беше решена со многу иницијативи, кои се обидоа да го намалат ефектот и продолжувањето на говорот на омраза. Погледнете некои од овие добри практики и нивните импресивни резултати!

❖ ПЛАТФОРМИ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ

Во Албанија, онлајн платформата „ISIGURT“ (www.isigurt.al) беше лансирана како платформа за пријавување на онлајн злоупотреба и прекршоци. Од 2016 до 2018 година, во близина на платформата се разоткриени над 300 случаи на деца и млади луѓе, од кои околу 62% биле сајбер малтретирани.[1] Од јануари до јуни 2019 година, 60% од 35 пријавени случаи биле поврзани со говор на омраза, закани и онлајн уцени.

Невладината организација Млади за мир (Youth for Peace), од Босна и Херцеговина, во партнерство со Сомборски едукативен центар од Србија и Удхетим и Лире (Udhetim i Lire) од Албанија, ја спроведуваат кампањата #ALTerHate во рамките на платформата #Speech4Change. #Speech4Change е платформа создадена од млади луѓе собрани околу Европската меѓурелигиска младинска мрежа на религии за мир (European Interfaith Youth Network of Religions for Peace), која има за цел да се бори против говорот на омраза преку активности за едукација, сензибилизација и застапување за прифаќање на различноста и вклучување преку создавање алтернативни наративи.

❖ ВЕБ ОДОБРУВАЊА

Во некои земји невладините организации успеаја да ги убедат онлајн авторите и давателите на интернет услуги да ги отстранат веб-страниците посветени на говорот на омраза. Овој пристап е особено успешен во земјите со закони за говор на омраза, како што е Холандија. На пример, Бирото за жалби за дискриминација на Интернет на холандската фондација Magenta успеа да отстрани илјадници примери на говор на омраза од Интернет од 1997 година, со тоа што им укажа на незаконитоста на говорот на омраза на авторите и сопствениците на сајтови кои содржат таков материјал. . Овој пристап беше успешен во 95% од случаите.

❖ ОНЛАЈН ОРУЖЈА

Во Амбон, Индонезија, меѓуверската група наречена Провокатори на мирот користеше текстуални пораки и социјални медиуми за да се спротивстави на пораките што поттикнуваат насилство. Секогаш кога почнувале да кружат гласини за насилни инциденти, веднаш биле испраќани доброволци за да ги потврдат фактите, а СМС пораки и пораки на социјалните мрежи се ширеле за да се добие вистинската слика, со цел да се спречат нападите од одмазда. Се верува дека групата одиграла клучна улога во спречување на насилството во Амбон во септември 2011 година.

❖ КОДИФИЦИРАНА БИТКА

Многу важен чекор што го направи ЕУ беше Кодексот на однесување на ЕУ за нелегален онлајн говор на омраза. За да се спречи и да се спротивстави на ширењето на нелегален онлајн говор на омраза, во мај 2016 година, Комисијата, заедно со Facebook, Microsoft, Twitter и YouTube договори „Кодекс на однесување за спротивставување на нелегалниот говор на омраза онлајн“. Во текот на 2018 година, Instagram, Snapchat и Dailymotion учествуваа во Кодексот на однесување, Jeuxvideo.com во јануари 2019 година, а TikTok се приклучи во септември 2020 година. На 25 јуни 2021 година, LinkedIn исто така го објави своето учество во Кодексот на однесување.
Со оваа иницијатива, Кодексот сега покрива 96% од пазарниот удел на ЕУ на онлајн платформите кои можат да бидат засегнати од содржини со омраза.

Фејсбук објави дека има глобална мрежа од околу 15.000 луѓе кои работат на сите видови прегледи на содржини, а Google и YouTube има повеќе од 10.000 луѓе кои работат на решавање на содржината што може да ги прекрши политиките на компанијата. Од податоците пријавени од некои од ИТ компаниите кои учествуваат во Кодексот, се чини дека износот на известувања за содржината на говор на омраза е во опсег од 17-30% од вкупниот број.[1] Фејсбук пријави отстранување на 3,3 милиони парчиња содржина за прекршување на политиката за говорот на омраза во последниот квартал од 2018 година, и 4 милиони во првиот квартал од 2019 година. Во 2018 година, повеќе од 6,2 милиони Твитер сметки содржеа однесување на омраза, и платформата презеде акција за приближно 536.000. Студијата спроведена од Vox POL за Комисијата во 2018 година направи компаративна анализа на активноста на група од околу 175 „хејтери“ во неколку земји-членки: додека овие произведоа 60.000 твитови со омраза во 2016 година, нивната активност денес е намалена на 7400 твитови.

Овој податок дефинитивно докажува дека феноменот на онлајн говорот на омраза е прашање што се однесува на огромен број луѓе кои случајно се наоѓаат во положбата на жртвата, насилникот, случаен минувач или орган кој треба да реагира, додека високиот број на случаи на говор на омраза веќе им укажаа на одговорните или на оние лица кои имаат моќ да влијаат на поголема публика. Сепак, овој начин на спротивставување на говорот на омраза не може да биде доволен или ефикасен сам по себе. И сега е време чекор по чекор да се научи процесот на спротивставување на онлајн говорот на омраза како поединци активни на полето на младите, младинските работници или младинските организации.
На крајот на денот…ти (младината) ја имаш моќта да го промениш светот! Зошто не и говорот на омраза?

❖ АЛТЕРНАТИВИ И НАРАТИВИ ЗА СПРОТИВСТАВУВАЊЕ

Но, има ли нешто што сами можеме да направиме за да се вклучиме во битката против негативните наративи? Како треба да реагираме кога ќе застанеме пред инцидент на говор на омраза, било како жртви или како набљудувачи? Одговорот е едноставен и директен: алтернативни и контра наративи! Понекогаш нема подобар одговор на нападот со омраза отколку со штит на позитивност и оптимизам! Вклученост и солидарност против дискриминацијата и предрасудите! Поглавјето 3 од овој Водич ќе ве води чекор по чекор низ процесот како да развиете и користите алтернативни и контра наративи. Не губете повеќе време! Погледнете и придружете се на битката!

13%