Поглавје 3

G. Време е да се справиме со тоа!

Ако направиме некаква самоевалуација, сигурно сме забележале барем некој инцидент на говор на омраза лично или онлајн во одреден момент од нашиот живот. Па, како изреагиравте на тоа? Дали веднаш го препознавте или само кога неговите последици станаа поочигледни и инцидентот ги премина границите? Дали бевме подготвени? Дали воопшто одговоривте? Еве ги резултатите од гореспоменатото онлајн истражување на прашањето:

Што направивте како одговор на говорот на омраза на интернет?

Доколку моментално припаѓате на мнозинството од испитаниците кои изјавиле дека кога се соочувате со инцидент со говор на омраза на интернет едноставно „игнорирај го“, дозволете ни да ве просветлиме со неколку корисни чекори за да се активирате и да се вклучите во борбата против овој брутален феномен. ! Со други зборови… време е да станете Спречувач!

Чекор 1: R-E-C-O-G-N-I-Z-E (ПРЕПОЗНАЈ)

Во ништо не може да се направи напредок, освен ако не го посочиме главниот проблем! Идентификувањето на говорот на омраза на интернет е првиот чекор за спречување и спротивставување на овој феномен. Оваа задача понекогаш може да биде лесна, додека други може да бара одредена подлабока свест за феноменот – особено кога говорот на омраза е индиректен и имплицитен.

Пример: Да замислиме дека на официјалниот профил на социјалните мрежи на еден национален весник ќе се судрите со следнава објава: „Од бегалската криза, феномените на насилство и агресивност значително се зголемија“.

За да го препознаете говорот на омраза, треба да се преиспитате за следново:

 • Дали е ова пример за говор на омраза?
 • Дали е ова расистичко или дискриминаторски?
 • Дали е болно, штетно или опасно?
 • Кои се жртвите?
 • Колку е „лош“ изразот?

Дури и ако не сте во можност да одговорите на секое прашање, важно е дека веќе сте влегле во процесот на справување со говорот на омраза, со тоа што на прво место не го игнорирате или пасивно го примате.

Чекор 2: O-P-P-O-S-E (СПРОТИСТАВИ СЕ)

Откако ќе ја идентификувате содржината со омраза, време е за некоја акција! Да се ​​биде случаен минувач кога сме сведоци на инциденти со говор на омраза, е еднакво на учество во „злосторство“ и нудење повеќе простор за неправда и дискриминација на ранливите и маргинализирани поединци или групи на луѓе. Се прашувате што можете да направите во врска со тоа? Повели:

 • Пријавување: постојат бројни онлајн механизми за известување кои можат ефикасно да се справат со случаите на онлајн говор на омраза. Дури и ако сè уште не сте сигурни дали треба да пријавите случај или не, подобро е да го направите вашиот дел, да го споменете и да оставите на одговорните органи да го оценат случајот.
 • Реагирај: игнорирањето на говорот на омраза не е излез! Всушност, тоа создава повеќе простор за понатамошно проширување и ја поддржува смелоста на сторителите да продолжат со нивното штетно однесување. Затоа, реагирајте на тоа! Одговорете, понудете аргументи и живи мислења против тоа, секогаш почитувајќи ги правата и идентитетите на другите.
 • Поддршка на жртвите: доколку некому му е потребна вашата поддршка и помош во овој процес, тој е жртва на говор на омраза. Дајте им јасно до знаење дека сте тука за нив, дека ги поддржувате и во секое време би гласале за нивна корист. На жртвите обично им е потребна оваа надворешна поддршка, бидејќи тие имаат тенденција да бидат несигурни, осамени и со ниска самодоверба.

Чекор 3: D-E-N-O-U-N-C-E (Критикувај)

Одејќи понатаму, доаѓаме до точката дека треба да се направи нешто за да се минимизира говорот на омраза на интернет со директно обраќање до неговото јадро и осудување на неговите корени. Како?

 • Промовирање на човековите права: Нема подобро и помоќно оружје за борба против говорот на омраза од она што е повредено со самиот говор на омраза: ЧОВЕКОВИ ПРАВА! Овој пристап може да развие емпатија и почит кон другите, како и да поттикне активно учество и чувство на индивидуална агенција.
 • Промовирање на алтернативни наративи: Понекогаш е поважно да се фокусираме на работите за кои сме „за“ отколку на оние на кои сме „против“. Предлагањето алтернативни предлози на долг рок и примената на позитивен пристап може да помогне во процесот на минимизирање на негативните и омраза наративи преку менување на начинот на размислување на вклучените актери. Предизвик, но сигурно вреден!

Чекор 4: D-E-C-O-N-S-T-R-U-C-T (Разобличи)

Конечно, не е помалку важно да можете да разберете како/зошто на прво место е создадена одредена содржина со омраза. За да го направиме ова, треба да ја разложиме содржината на помали делови – кои обично се идеи, и да го истражиме патот што го следеле за да резултираат со форма на говор на омраза. Ова не е лесна задача, иако можеби следните водечки прашања може да бидат корисни во процесот:

 • Која е намерата зад тоа?
 • Каква е врската меѓу текстот и значењето?
 • Дали јазикот има цел да ги повреди туѓите чувства (особено во идеалните концепти како што се вистината и правдата)?

Колку и да се смета за лесен или тежок овој процес на справување со говорот на омраза, тој дефинитивно ќе доведе до некаква позитивна промена кај нас како поединци и во општеството воопшто. ПРОБАЈ ГО АКО НЕ ТИ Е СТРАВ!

53%