KAPULLI 2

E. Pa fund… Propagandë!

Propaganda, bashkë me lajmet e rreme, mund të konsiderohen si katalizatorë që ndezin zjarrin e gjuhës së urrejtjes offline dhe online. Sa të aftë jemi ne të njohim llojet e ndryshme të propagandës?

Ky udhëzues nuk po përpiqet t’ju mbysë me përkufizime strikte dhe terminologji të mërzitshme! Nëse dëshironi të kuptoni format e ndryshme të propagandës së bashku me shembuj të jetës së përditshme, hidhini një sy tabelës së mëposhtme dhe mos ngurroni ta përdorni si udhëzuesin tuaj personal:

Nr

SHEMBULLI

MESAZHI I FSHEHUR

FORMA E PROPAGANDËS

1

Një politikan përshkruan se si do të jetë gjendja me krim në 2 vitet e ardhshme në vendin e tij.

Njerëzit e parafytyrojnë këtë imazh dhe besojnë se duke e votuar politikanin do të ulet rreziku.

Ndërtimi i një imazhi.

2

“Secili po e bën- edhe ti duhet ta bësh!”

Temat e përbashkëta (feja, raca, qëllimi) janë tërhqëse për shumë njerëz.

Rritja e numrit të pjesëmarrësëve.

3

Bill Clinton duke ngrënë McDonald’s.

Përpjekja për t’u dukur si “njerëz të zakonshëm” kur në të vërtetë nuk jeni.

Ndërtimi i imazheve të rreme.

4

Një reklamë tregon një aksident të përgjakshëm.

Njerëzit kujtohen të vendosin rripat e sigurisë.

Gjenerimi i frikës.

5

Një aktor i buzëqeshur tregon se si një produkt i zgjidhi problemin.

Përpjekje për të shitur lehtësi.

Premtimi i lumturisë.

6

Një president thotë se për të ulur deficitin, duhet ose të rrisim taksat për njerëzit e pasur, ose të rrisim çmimet e ilaqeve për personat e moshuar.

Ofrohen vetëm dy opsione, sikur të jenë të vetmet zgjidhje të mundshme.

Krijimi i një dileme të rreme.

7

“Injeksioni i tyre i parë ishte vaksinimi” – slogan i kampanjës kundër vaksinimit.

Përpjekje për të mbjellë një ide duke e përsëritur atë si moto.

Përdorimi i sloganeve.

8

“Bejsboll, pite me mollë dhe Chevrolet.”

Ngjallja e ndjenjave të mira duke parafytyruar disa të mira dhe veprime.

Tradita

9

Për filmin Live Free ose Die Hard, Jack Mathews u citua : “Histerikisht… zbavitës”.

Citati i vërtetë: “Aksioni në këtë film me ritëm të shpejtë, të mbiprodhuar në mënyrë histerike dhe çuditërisht argëtues është po aq i vërtetë sa një film vizatimor Road Runner.

Marrja e një citati jashtë kontekstit duke i dhënë një informatë të rreme lexuesit ose dëgjuesit.

Citimi i gabuar

10

“Kundërshtari im është alkoolist.”

Karakterizimi i rremë i të tjerëve.

Etiketimi/fyerja e personit

11

“Kjo është pasta më e mirë e dhëmbëve që lufton kavitetin.”

Prezentimi i një fakti pa asnjë provë.

Pohimi

40%